Kat och hundarna

Alla inlägg den 18 mars 2011

Av KAT - 18 mars 2011 15:41

Försvarsmaktens värdegrund

 

Alla som är verksamma i Försvarsmakten ska uppfylla kravet på att leva enligt värdegrunden såväl i som utanför tjänsten.

För att möta vår verksamhets olika utmaningar måste vi arbeta nära varandra.

Vi måste ha förtroende för varandra och för vad vi gör. Särskilt tydligt är det vid insatser där vår framgång och våra liv påverkas av var och ens handlande. Att du är övad och tränad i din profession, till exempel i stridens grunder, räcker inte. Uppdragens framgång förutsätter att du uppträder enligt vår värdegrund.

Det innebär också att vissa beteenden inte accepteras, till exempel orimligt risktagande, diskriminering eller kränkning. Var och en måste ingripa mot missförhållanden.

Överensstämmelse mellan Försvarsmaktens värdegrund och vad vi ger uttryck för i tal, skrift och agerande är viktig för effektivitet och trovärdighet. Värdegrunden ska, som stöd för vårt dagliga agerande, omsättas i anpassade etiska riktlinjer, handlingsregler och uppförandekoder (Code of conduct) som tar hänsyn till det specifika uppdraget och lokala kulturella förhållanden.

 

Grundläggande värden

 

Försvarsmakten värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar de demokratiska principerna samt de mänskliga rättigheterna. Alla, oavsett anställningsform, kön, ålder, etnisk ursprung, religiös övertygelse, sexuell läggning, politisk åskådning eller funktionshinder ska respekteras och behandlas likvärdigt. Ingen ska behandlas kränkande.

Detta är fastställt i svenska lagar och förordningar, och det återfinns i vårt interna regelverk.

Bestämmelserna fostrar och hjälper oss i vårt dagliga agerande.

Vår profession och värdegrund präglas av viljan att stödja och hjälpa, både varandra och andra. Vi är lojala både mot varandra och uppdraget.

Vårt handlande präglas av att vi tar initiativ, är beslutsamma, har ett högt säkerhetsmedvetande och beaktar riskerna i vår verksamhet.

Detta ska ske med personlig hänsyn till varandra, omgivning och miljö.

Var och en har en del i och ett ansvar för resultatet. Vi är alla öppna och delaktiga i ett samarbete som inspirerar till framgång. Vi är lagspelare som värnar om ett gott samarbete såväl internt som externt.

Att ha kunskap om kulturella och religiösa skillnader och att respektera dessa är väsentligt för vår verksamhet. I våra insatser är det en avgörande förutsättning för att insatserna ska vara trovärdiga. I vår hemmamiljö är det likaså viktigt att vi behandlar varandra med respekt och ser varandras olikheter som en styrka.

Vi ställs inför många etiska dilemman där varken regler eller fullständig vägledning finns att tillgå. I sådana situationer är vår värdegrund vägledande för vårt agerande. Försvarsmakten tydliggör värdegrunden med hjälp av tre centrala begrepp som vägleder oss i vårt agerande och som ger oss en grund vid reflektion, samtal och utveckling av individen, gruppen och förbandet.

Det är ett krav att var och en reflekterar över och gör Försvarsmaktens värdegrund till sin egen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Så började våran tjänstehundsträning igår vid Kista! Vi som var närvarande gjorde också en utvärdering av kursen. Det var kanske 4 frågor totalt.

Jag skrev upp ett par saker som jag tycker ska förbättras och jag glömde att skriva att jag tycker Monica gör ett hästjobb med oss alla och jag kan förstå att det tar emot ibland att ALLTID kliva upp tidigt på helgerna och vara ute i ur & skur med oss men jag är i alla fall väldigt glad och tacksam för att hon hjälper mig och min hund till att bli ett sammansvetsat ekipage!

Tack Monica för att du förgyller våra helger   

 

Igår tränade vi lite lydnad individuellt och sen körde vi en fast bevakning i mörker alla hundar på en gång.

 

Vilka var vi idag?

Lotta med Qross

Amanda med Nisse

Mia med Puma

Jag med Ettan

Magnus med Troja

 

I den ordningen satt vi idag. Troja löper så hon fick vara på kanten.

 

Vilka instruktörer?

Monica

Samt mentorn Dojan

 

Figuranten (Monica) var på 40-45 meters djup och Ettan jobbade jätte lugnt och fint. Satt eller stod lugnt och lyssnade efter figgen.

Mentorn Dojan gick bakom oss hela tiden som lite störning och vi lyfte upp handen när våran hund markerade ljudet.

Den fasta bevakningen kanske tog 30-35 minuter och efter den så fick jag beröm av Dojan. Han tyckte att jag jobbar väldigt bra och lugnt med min hund.

Så jag åkte ifrån kursen stolt som en tupp    

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Katarina Thorén

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16
17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2011 >>>

För ett år sen hände detta

Klickbart

Läsvärda bloggar

Må bra saker

Hundbloggar

Instruktörer

Låsta inlägg

Detta har vi gjort

Äldre inlägg

Antal läsare sedan v.40 -10

Website counter

Ovido - Quiz & Flashcards